Lazanya Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya

Lazanya, peynir, domates sosu veya et sosu ile yapılan İtalya'ya özgü bir yemektir. Başlangıçta lazanya sözcüğü yemeğin piştiği kabın adıydı; ancak zamanla bu isim yemeğe verilmiştir. Farklı katmanlarda ve farklı malzemelerle yapılabilen bu lezzet, orijinal adını "lasagna" olarak korur. Evde hazırlanabilmesinin yanı sıra, yapımında kullanılan lazanya hamuruna birçok büyük markette kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Lazanyanın Tarihi

Lazanya, tarihi ve prestijli bir şehir olan Bolonya'ya özgü bir tattır. Sos ve aromalarla beğenilenleri için eşsiz bir lezzet oluşturmak amacıyla açılmış dikdörtgen şeklindeki makarna yapraklarına lazanya adı verilir. Hazır paketlerde satılan lazanyalar haşlamaya gerek duyulmaz ve tarife uygun şekilde 20 dakika içinde pişirilebilir. Lazanya hamurunu evde hazırlamak da oldukça kolay ve masrafsızdır.

Evde Hazırlanabilecek Lazanya Hamuru İçin
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 4 su bardağı tam buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Malzemelerin hepsi karıştırılarak sert olmayacak bir kıvamda lazanya hamuru hazırlanır.

100 Gram Lazanyada Bulunan Besin Değerleri
  • Kalori: 134
  • Yağ oranı: 4,9 gram
  • Kolesterol: 17 mg
  • Potasyum: 196 mg
  • Karbonhidrat: 15 gram
  • Sodyum: 273 mg
  • Protein: 7 gram
Lazanya Çeşitleri

Birçok farklı şekilde yapılan lazanyanın birbirinden lezzetli çeşitleri bulunmaktadır. Lazanya için birçok farklı tarif mevcuttur. Örneğin, ricotta ve mozzarella gibi İtalyan peynirlerinin yanı sıra klasik türdeki parmesan peyniri lazanya için birer alternatiftir. Genel olarak domates sosu kullanılan lazanyada beşamel sos kullanımı da yaygındır. Bazı lazanya çeşitleri şunlardır:
  • Dönerli lazanya
  • Ispanaklı lazanya
  • Deniz ürünlü lazanya
  • Etli lazanya
  • Sebzeli lazanya
  • Tavuklu lazanya
  • Bal kabaklı lazanya
  • Kıymalı lazanya
  • Kabaklı lazanya

Kıymalı Lazanya Nasıl Yapılır?

Lazanya Malzemeleri
  • Önceden haşlanmış 16 adet yaprak lazanya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet soğan
  • 500 gram kıyma
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber

Beşamel Sosu İçin
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Lazanya Üzeri İçin
  • Bir su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Lazanya Nasıl Yapılır?

Soğan, sivri biber ve kırmızı biber ince bir şekilde küp-küp doğranır. Tavaya sıvı yağ ve soğan koyularak kavrulur. Ardından kıyma ve doğranmış biberler eklenir. Domatesler de rendelenerek tavaya eklenir. Bir süre kavurduktan sonra üzerine salça eklenir. Karışım suyunu çekene kadar karıştırılarak kavrulur. Son olarak tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır.

Beşamel Sosu Nasıl Yapılır?

Tavaya sıvı yağ ve tereyağı konularak eritilir. Eriyen yağa un ilave edilir ve hafif hafif karıştırılarak un pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra sütü yavaş yavaş karıştırarak ekleyin ve karıştırma işlemine devam edin. Üzerine tuz ekleyin ve muhallebi kıvamı alacak şekilde sos pişirin.

Önceden yağlanmış dikdörtgen borcama ince bir tabaka beşamel sosu sürülür ve üzerine dört adet lazanya yaprağı konulur. Üzerine yine ince bir tabaka şeklinde beşamel sos sürülür ve hazırlanan kıymalı harçtan konulur. Harcın üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştirilir ve bu işlem dört adet lazanya yaprağıyla dört sıra tekrar edilir. En üste beşamel sos sürülür ve kaşar peyniri rendesi eklenerek yemek önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Devletşah

25 Temmuz 2024 Perşembe

Lazanya yaparken lazanya hamurunu kendim yapmak istiyorum ama tam buğday unu kullanmak zorunda mıyım, yoksa normal beyaz un da kullanabilir miyim? Ayrıca, lazanya yapraklarını önceden haşlamadan kullanmanın bir sakıncası var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Devletşah,

Lazanya hamurunu yaparken tam buğday unu kullanmak zorunda değilsin, normal beyaz un da kullanabilirsin. Her ikisi de güzel sonuçlar verebilir, sadece beyaz un kullanırsan hamurun daha pürüzsüz ve ince olma olasılığı yüksektir. Tam buğday unu ise biraz daha yoğun ve besleyici olacaktır.

Lazanya yapraklarını önceden haşlamadan kullanabilirsin, ancak bu durumda lazanyanın pişme süresini ve fırında kalma süresini göz önünde bulundurmalısın. Ayrıca, bol sos kullanarak yaprakların yeterince yumuşak olmasını sağlayabilirsin. Lazanya yapraklarının sert kalmaması için sosun sıvı miktarını biraz artırmak faydalı olabilir.

Keyifli yemekler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuklu Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Tarifi Oktay Usta

Lazanya Tarifi Oktay Usta

Rulo Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Rulo Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lazanya Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Makarna Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lazanya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebzeli Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Barilla Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Barilla Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Haşlanır mı?

Lazanya Haşlanır mı?

Tavuklu Lazanya Tarifi

Tavuklu Lazanya Tarifi

Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Hamuru Tarifi ve Malzemeleri