Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya, İtalya'ya özgü, katmanlı yapısıyla dikkat çeken bir yemektir. Peynir ve soslarla zenginleştirilen bu lezzet, evde kolayca hazırlanabilir. Farklı malzemelerle çeşitlendirilmesi, onu her damak zevkine hitap eden bir seçenek haline getirir.
Lazanya Tarifi ve Malzemeleri
05 Eylül 2024

Lazanya


Lazanya, peynir, domates sosu veya et sosu ile yapılan İtalya'ya özgü bir yemektir. Başlangıçta lazanya sözcüğü yemeğin piştiği kabın adıydı; ancak zamanla bu isim yemeğe verilmiştir. Farklı katmanlarda ve farklı malzemelerle yapılabilen bu lezzet, orijinal adını "lasagna" olarak korur. Evde hazırlanabilmesinin yanı sıra, yapımında kullanılan lazanya hamuruna birçok büyük markette kolaylıkla ulaşılabilmektedir.

Lazanyanın Tarihi


Lazanya, tarihi ve prestijli bir şehir olan Bolonya'ya özgü bir tattır. Sos ve aromalarla beğenilenleri için eşsiz bir lezzet oluşturmak amacıyla açılmış dikdörtgen şeklindeki makarna yapraklarına lazanya adı verilir. Hazır paketlerde satılan lazanyalar haşlamaya gerek duyulmaz ve tarife uygun şekilde 20 dakika içinde pişirilebilir. Lazanya hamurunu evde hazırlamak da oldukça kolay ve masrafsızdır.

Evde Hazırlanabilecek Lazanya Hamuru İçin

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 4 su bardağı tam buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Malzemelerin hepsi karıştırılarak sert olmayacak bir kıvamda lazanya hamuru hazırlanır.

100 Gram Lazanyada Bulunan Besin Değerleri
  • Kalori: 134
  • Yağ oranı: 4,9 gram
  • Kolesterol: 17 mg
  • Potasyum: 196 mg
  • Karbonhidrat: 15 gram
  • Sodyum: 273 mg
  • Protein: 7 gram
Lazanya Çeşitleri

Birçok farklı şekilde yapılan lazanyanın birbirinden lezzetli çeşitleri bulunmaktadır. Lazanya için birçok farklı tarif mevcuttur. Örneğin, ricotta ve mozzarella gibi İtalyan peynirlerinin yanı sıra klasik türdeki parmesan peyniri lazanya için birer alternatiftir. Genel olarak domates sosu kullanılan lazanyada beşamel sos kullanımı da yaygındır. Bazı lazanya çeşitleri şunlardır:
  • Dönerli lazanya
  • Ispanaklı lazanya
  • Deniz ürünlü lazanya
  • Etli lazanya
  • Sebzeli lazanya
  • Tavuklu lazanya
  • Bal kabaklı lazanya
  • Kıymalı lazanya
  • Kabaklı lazanya

Kıymalı Lazanya Nasıl Yapılır?

Lazanya Malzemeleri
  • Önceden haşlanmış 16 adet yaprak lazanya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet soğan
  • 500 gram kıyma
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber

Beşamel Sosu İçin
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Lazanya Üzeri İçin
  • Bir su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Lazanya Nasıl Yapılır?

Soğan, sivri biber ve kırmızı biber ince bir şekilde küp-küp doğranır. Tavaya sıvı yağ ve soğan koyularak kavrulur. Ardından kıyma ve doğranmış biberler eklenir. Domatesler de rendelenerek tavaya eklenir. Bir süre kavurduktan sonra üzerine salça eklenir. Karışım suyunu çekene kadar karıştırılarak kavrulur. Son olarak tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır.

Beşamel Sosu Nasıl Yapılır?

Tavaya sıvı yağ ve tereyağı konularak eritilir. Eriyen yağa un ilave edilir ve hafif hafif karıştırılarak un pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra sütü yavaş yavaş karıştırarak ekleyin ve karıştırma işlemine devam edin. Üzerine tuz ekleyin ve muhallebi kıvamı alacak şekilde sos pişirin.

Önceden yağlanmış dikdörtgen borcama ince bir tabaka beşamel sosu sürülür ve üzerine dört adet lazanya yaprağı konulur. Üzerine yine ince bir tabaka şeklinde beşamel sos sürülür ve hazırlanan kıymalı harçtan konulur. Harcın üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştirilir ve bu işlem dört adet lazanya yaprağıyla dört sıra tekrar edilir. En üste beşamel sos sürülür ve kaşar peyniri rendesi eklenerek yemek önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Sera 10 Ağustos 2024 Cumartesi

Lazanya hamurunu kendim yapmak istiyorum ama tam buğday unu kullanmak zorunda mıyım yoksa normal beyaz un da kullanabilir miyim? Normal beyaz un kullanmanın bir sakıncası olup olmadığını merak ediyorum. Ayrıca, lazanya yapraklarını önceden haşlamadan kullanmanın sonuçları neler olur? Eğer haşlamadan kullanabilirsem daha pratik olur gibi geliyor. Bu konuda deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim!

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Sera,

Un Seçimi: Lazanya hamuru için tam buğday unu kullanmak, daha besleyici bir seçenek olabilir. Ancak normal beyaz un da kullanabilirsin. Beyaz un kullanmanın bir sakıncası yok, fakat hamurun dokusu ve lezzeti tam buğday unu ile yapılan hamurdan daha farklı olacaktır. Beyaz un, daha yumuşak bir yapı sağlar, bu nedenle lazanyanın katmanlarının birbirine yapışma oranı değişebilir.

Haşlama İhtiyacı: Lazanya yapraklarını önceden haşlamadan kullanmanın sonuçları, kullandığın malzemelere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Eğer kullandığın lazanya yaprakları "haşlamadan kullanılabilen" türden ise, doğrudan tarife ekleyebilirsin. Ancak, haşlamadan kullanırsan sosun yeterince sıvı olmadığında, yapraklar pişerken yeterince yumuşamayabilir ve bu da sert bir sonuç doğurabilir. Eğer yaprakların geleneksel ise, haşlama işlemi, bu yaprakların pişerken daha iyi bir doku ve lezzet kazanmasını sağlar.

Sonuç olarak, eğer pratik bir çözüm arıyorsan, haşlamadan kullanabileceğin yaprakları tercih etmeni öneririm. Deneyimlerinizi paylaştığın için teşekkürler, umarım bu bilgiler yardımcı olur! Afiyet olsun!

soru
Devletşah 25 Temmuz 2024 Perşembe

Lazanya yaparken lazanya hamurunu kendim yapmak istiyorum ama tam buğday unu kullanmak zorunda mıyım, yoksa normal beyaz un da kullanabilir miyim? Ayrıca, lazanya yapraklarını önceden haşlamadan kullanmanın bir sakıncası var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Devletşah,

Lazanya hamurunu yaparken tam buğday unu kullanmak zorunda değilsin, normal beyaz un da kullanabilirsin. Her ikisi de güzel sonuçlar verebilir, sadece beyaz un kullanırsan hamurun daha pürüzsüz ve ince olma olasılığı yüksektir. Tam buğday unu ise biraz daha yoğun ve besleyici olacaktır.

Lazanya yapraklarını önceden haşlamadan kullanabilirsin, ancak bu durumda lazanyanın pişme süresini ve fırında kalma süresini göz önünde bulundurmalısın. Ayrıca, bol sos kullanarak yaprakların yeterince yumuşak olmasını sağlayabilirsin. Lazanya yapraklarının sert kalmaması için sosun sıvı miktarını biraz artırmak faydalı olabilir.

Keyifli yemekler dilerim!

Çok Okunanlar
Lazanya Kaç Kalori?
Lazanya Kaç Kalori?
Tavuklu Lazanya Tarifi
Tavuklu Lazanya Tarifi
Popüler İçerikler
Lazanya Yapımı
Lazanya Yapımı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Lazanya Nasıl Yapılır?
Lazanya Nasıl Yapılır?
Lazanya Tarifi ve Malzemeleri
Lazanya Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Lazanya Tarifi
Kolay Lazanya Tarifi
Lazanya Tarifi ve Malzemeleri
Lazanya Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Lazanya Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Lazanya Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Lazanya Sebzeli Tarifi ve Malzemeleri
Lazanya Sebzeli Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Mantarlı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri
Mantarlı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri