Lazanya Hamuru Lazanya hamurunun nasıl yapılacağını adım adım anlatacağım, fakat öncesinde sizlere bu hamurun tarihçesi hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. İtalyan mutfağının klasik ve vazgeçilmezlerinden biri olan bu yumurtalı taze hamur, makarna yaprakları olarak adlandırılır ve dana kıymasıyla hazırlanan bolonez sos ile birleştirilerek mükemmel bir lazanya oluşturulur. Şimdi, lazanya hamurunu dört ana aşamada nasıl hazırlayacağımızı inceleyelim. Bolonez Sosunun Malzemeleri
Bolonez Sos Nasıl Yapılır? Dana kıymamızı bol zeytinyağı ile geniş bir tencerede pişene dek kavuruyoruz. Ardından küp küp doğranmış soğan, havuç ve kereviz sapını ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Ezilmiş sarımsağı ve salçayı ekleyip karıştırıyoruz, ardından rendelenmiş domatesi ekleyip karıştırıyoruz. Sıcak suyu ve kalan tüm malzemeleri ekleyip kısık ateşte sos suyunu çekip koyulaşmaya başlayana kadar arada sırada karıştırarak pişiriyoruz. 45 dakika ile 1 saat arasında sosumuz hazır olacaktır. Tuzunu kontrol edip tat yerindeyse bir kenara soğumaya bırakabilirsiniz. Beşamel Sosunun Malzemeleri
Beşamel Sosu Nasıl Yapılır? İki yemek kaşığı margarini tavaya alıyoruz ve ocağın en kısık halinde yağı eritiyoruz. Unu ekleyip rengini hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Azar azar sütü ilave ediyoruz ve hızlıca karıştırarak devam ediyoruz. Tüm sütü ekledikten sonra tuz ve biberi ekleyip tatlandırıyoruz. Sos tencerede kıvam alana kadar kısık ateşte çırparak pişirip ocaktan alıyoruz. Yumurtalı Makarna Hamurunun Malzemeleri
Yumurtalı Makarna Hamuru Nasıl Yapılır? Elenmiş unu, yumurtaları, zeytinyağını ve tuzu karıştırarak orta yumuşaklıkta bir hamur oluşturun. Hamuru otuz dakika dinlendirin. Lazanyanın Yapımına Başlayalım Hamuru iki eşit parçaya bölüp beze yapıyoruz. Oklava ile açabildiğiniz kadar açıyoruz, kenarlarını kare halinde kesiyoruz. Bu sayede eşit boylarda lazanya yaprakları elde etmiş oluyoruz. Geniş bir tencerede su, zeytinyağı ve tuz ilave ederek kaynatıyoruz. Bir geniş kaşık yardımıyla hamurları kaynar suda bir dakika bekleterek başka bir kaptaki soğuk suyla soğutuyoruz. Soğuyan hamurları süzüp birbirine yapışmaması için az yağlayarak bir siniye alıyoruz. Bolonez sosu ile beşamel sosunu birleştirerek karıştırıyoruz. Lazanya yapacağımız tepsinin tabanını bolonez sosuyla ıslattıktan sonra yaprakları sıralıyoruz. Bütün katlarda aynı işlemi yaparak orta kat olan üçüncü katta bolonez sosun ardından rendelenmiş taze kaşar peyniri de ekleyerek üç kat daha sıralıyoruz. En üst katı tamamlayınca üzerini alüminyum folyo ile kapatıp fırının üst bölümünde 200 derecede yirmi dakika pişiriyoruz. 20 dakika sonra sininin üzerini açarak on dakika daha bu şekilde pişiriyoruz. 10 dakikadan sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip fırının orta kısmında on dakika kadar daha pişirerek lazanyayı hazırlıyoruz. Az soğutup ardından dilimler keserek servis ediyoruz. Afiyet olsun. |
Atasoy
20 Temmuz 2024 CumartesiLazanya hamurunu yaparken hamurun dinlenme süresi neden bu kadar önemli? Hamuru açarken nelere dikkat etmeliyim?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiAtasoy, lazanya hamurunun dinlenme süresi oldukça önemlidir çünkü bu süreç, hamurun elastikiyetini artırır ve daha kolay açılmasını sağlar. Dinlenme sırasında un içerisindeki gluten gevşer ve hamur daha esnek hale gelir. Bu da hamurun ince ve düzgün bir şekilde açılmasını kolaylaştırır.
Hamuru açarken dikkat etmen gereken birkaç önemli nokta var. İlk olarak, hamuru düz ve temiz bir yüzeyde açmalısın. Hamur yapışmasını önlemek için yüzeyi ve merdane ya da oklavanı hafifçe unlayabilirsin. Hamuru açarken eşit baskı uygulamaya özen göstermelisin; bu sayede hamurun her yeri aynı kalınlıkta olur. Ayrıca, hamuru açarken sık sık yönünü değiştirerek her tarafının eşit şekilde incelmesini sağlayabilirsin. Hamurun çok ince ya da çok kalın olmamasına dikkat etmelisin; ideal kalınlık yaklaşık 1-2 mm'dir. Bu şekilde hem pişmesi kolay olur hem de lazanyanın katmanları arasında güzel bir denge sağlanır.