Lazanya Çeşitleri Lazanya, peynir, domates, domates sosu, kıyma veya et sosu ile yapılan bir tür İtalyan lezzeti olarak bilinmektedir. Lazanya, makarnadan farklı olarak soslu ve sebzeli olarak yapılabilmektedir. Lazanya, makarna gibi suda haşlanarak yapılır; fakat lazanyayı pişirmek için evimizdeki fırın kullanılmaktadır. Yani lazanya, makarna gibi kavrularak değil, fırında pişirilerek hazırlanır. Lazanyayı güzel bir tat olarak tüketmek, içeriğindeki malzemeler ve kullanılan soslarla daha lezzetli bir hale getirmek mümkündür. Lazanya yapımında farklı malzemeler ve sebzeler kullanıldığı için oldukça çeşitli tarifler ile hazırlanabilir. Lazanya çeşitlerine değinecek olursak, bunlardan bazıları şunlardır:
Dönerli Lazanya Nasıl Yapılır? Dönerli lazanya yapımında kullanılan malzemeler:
Lazanyaları güzelce haşlayıp 5 dakika haşladıktan sonra süzgece alıp iyice süzelim. Haşlanan bu lazanyalardan iki yaprağı alıp yağlanmış olan fırın tepsisine yayarak serelim. Üzerine sırasıyla 5 yaprak döner ve 3 dilim kaşar peyniri koyarak en üstte de döner ve kaşar peyniri olacak şekilde malzemeler bitene kadar tepsiye diziniz. Tepsiye sırasıyla dizilmiş olan bu malzemelerin üzerine eritilmiş tereyağını iyice gezdiriniz. Tepsiyi önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin ve piştikten sonra sıcak olarak ailenize veya misafirlerinize servis edebilirsiniz. Ispanaklı Lazanya Nasıl Yapılır? Ispanaklı lazanya yapımında kullanılan malzemeler:
Ispanaklı lazanyanın üzeri için kullanılan beşamel sos içeriği:
Ispanaklı Lazanyanın Yapılışı Ispanaklar temizlenerek güzelce suda yıkanır ve ince ince doğranır. Önceden hazırlamış olduğunuz tavaya doğramış olduğunuz kuru soğanları atıp yağda kavurunuz. Sonrasında kavrulmuş olan soğanlara domates salçası ve biber salçasını ekleyerek ardından tuz, karabiber, pul biber ve suyu ekleyiniz ve bunları 5 dakika pişiriniz. Bir fırın tepsisine haşlamış olduğunuz lazanyaları diziniz ve üzerine sırasıyla ıspanak ve sos olmak üzere malzemeleri sıralayınız. Önceden 170 derecede ısıtılan fırına tepsiyi sürünüz ve 25 dakika pişirerek sonrasında servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun. |