Lazanya: İtalyan Mutfağının Gözdesi Lazanya, İtalyan mutfağına ait, dünya çapında tanınmış ve sevilen bir yemek türüdür. Lazanya, farklı katmanlardan oluşan ve genellikle kıyma, peynir, beşamel sos gibi malzemelerle hazırlanan bir makarna çeşididir. Kalori oranı oldukça yüksek ve besleyici bir besindir. Lazanya, genellikle kaşar peyniri ile süslenerek servis edilir ve isteğe göre acılı ve baharatlı soslar ile de zenginleştirilebilir. En çok tercih edilen lazanya çeşitleri arasında kabaklı, ıspanaklı ve kıymalı lazanya türleri bulunmaktadır. Lazanya'nın Kökeni ve Telaffuzu Lazanya, aslında bir pişirme kabının ismidir. Ancak günümüzde lazanya denildiğinde akla ilk gelen şey, bu nefis makarna yemeğidir. Özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde kelime "lasagne" olarak telaffuz edilirken, Amerika Birleşik Devletleri'nde ise "lasagna" olarak adlandırılmaktadır. Lazanya İçin Gerekli Malzemeler
Lazanya Nasıl Yapılır? İlk olarak kıymayı bir tencere içine koyun ve üzerine sıvı yağ ekleyerek kavurun. Kavrulan kıymanın içerisine su, tuz, süt, karabiber, krema ve salçayı ilave ederek kaynatın. Daha sonra büyük bir tepsi içine lazanya yapraklarının bir kısmını sıralı olarak dizin. Yaprakların üzerine hazırladığınız kıymalı sostan ilave ederek her yerine eşit şekilde yayılmasını sağlayın. Bu işlemi üç kat olacak şekilde tekrarlayın. En üst katmanda kıymalı sosun olmasına dikkat edin. Tepsiyi önceden ısıtmış olduğunuz 175 derece fırına sürün ve yavaş yavaş pişirin. Ara ara fırının kapağını açarak kontrol edin. Sosunu iyice çektikten sonra fırından alın ve üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin. Kaşar peynirini serptikten sonra yeniden fırına verin ve yaklaşık beş dakika kadar peynirin erimesini ve renginin kızarmasını bekleyin. Pişen lazanyayı fırından çıkarın, dilimleyin ve sıcak servis edin. Afiyet olsun! |