Lazanya su böreği, hamur açmaya gerek kalmadan su böreğini sevenlerin tercih edeceği oldukça kolay bir tariftir. Bir anlamda yalancı su böreği olsa da tadıyla gerçeğini aratmayacak kadar lezzetli oluyor. Su böreği yapımında kullanılan hamurla, lazanya hamuru birbirine çok benziyor. Lazanya tariflerinin içine bunu mutlaka ilave etmelisiniz. Bu su böreğini yaparken hem zamandan kazanacaksınız hem de hiç zorluk çekmeyeceksiniz. Şimdi hep birlikte lazanya su böreği tarifimizi hazırlayalım. Çay saatinde harika bir ikram olacak, vakit kaybetmeden hazırlıklarımızı yapalım. Kolay gelsin.
Lazanya Su Böreği İçin Gerekli Malzemeler
- 14 tane lazanya
- 3 yemek kaşığı Ayçiçek yağı
- Yeterince tuz
İç Harcı İçin
- 300 gram tercihen az tuzlu tulum loru
- 6-7 dal maydanoz
Sos Harcı İçin
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı süt
- 1,5 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
Lazanya Su Böreği Nasıl Yapılır?
Bu tarifi yaparken lazanya kullanacağınız için hamur açmanıza gerek yok. Tencerede kaynattığınız suyun içine Ayçiçek yağını ve biraz tuzu ilave edin. Lazanya hamurlarını suyun içine atın. Kullanacağınız tencerenin boyutlarına dikkat edin. Lazanyaların içine alması gerekiyor. Lazanya hamurları suyun içinde yumuşamaya başladığında dikkatlice ters yüz edin. Daha sonra soğuk su doldurulmuş başka bir tencereye lazanyaları parçalamadan alın. Bu aşama aynı normal su böreği tarifinde yapıldığı gibi oluyor.
Lazanya su böreği yapacağınız uygun boyda bir borcamın altını yağlayın. Bu arada böreğin iç harcını da hazırlayın. Lor peynirinin içine ince kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştırın. Sosu içinde çırptığınız yumurtanın içine sütü ve yakmadan eritilmiş tereyağını karıştırın. Borcamın altına lazanyayı ikişer adet yerleştirin, üzerine sostan sürün. Arasına iç harcından biraz koyun. Diğer lazanyaları da aynı şekilde üst üste yerleştirin. Aralarına sos sürün ve peynirli harçtan koyun. En üstüne kalan sosu sürün. Fırını 180-200 derecede ısıtarak lazanya su böreğini pişmesi için fırına atın. Üzeri kızarmaya başladığında, fırından çıkararak rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine serpin. Peynirler eriyip böreğin üstü kızardığında, lazanya su böreği pişmiş hale gelir. Fırından çıkarıp böreği bir süre dinlendirin. Daha sonra dilimleyerek lazanya su böreği ikramı yapabilirsiniz.
Ekstra İpuçları
- Lazanyaları haşlarken dikkatli olun, çok fazla haşlamamaya özen gösterin, aksi takdirde parçalanabilirler.
- İç harcına farklı peynirler ekleyerek lezzeti çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin, beyaz peynir veya mozzarella kullanabilirsiniz.
- Sosun içine biraz muskat rendesi ekleyerek böreğe farklı bir aroma katabilirsiniz.
- Böreği dilimlemeden önce biraz dinlendirirseniz, dilimler daha düzgün çıkacaktır.
Afiyet olsun. |
Bu tarifi denemek istiyorum ama lazanyaları haşlarken parçalanmasından korkuyorum. Sizce ne kadar süre haşlamalıyım ki parçalanmasınlar? Ayrıca iç harcında farklı peynirler kullanabilir miyim? Mesela mozzarella eklesem nasıl olur?
Cevap yazMerhaba Çintar,
Lazanyaları haşlarken dikkatli olmak gerçekten önemlidir. Genellikle paket üzerindeki talimatları takip etmek en iyisi olacaktır. Ancak, genellikle 4-5 dakika haşlamak yeterli olur, böylece lazanyalar çok yumuşayıp parçalanmaz.
İç harcında farklı peynirler kullanmak harika bir fikir! Mozzarella eklemek lezzeti artıracaktır. Mozzarella'nın eriyip uzaması, lazanyaya harika bir doku katacaktır. Deneyeceğin tarif için şimdiden afiyet olsun!