Lazanya Nedir?
20 Haziran 2024

Lazanya Nedir?

Lazanya, İtalyan mutfağına ait ünlü ve lezzetli bir yemektir. İtalyanların meşhur makarna çeşitlerinden biridir ve oldukça besleyici ve kalorisi yüksek bir gıdadır. Lazanya, çeşitli şekillerde servis edilebilen bir yemek olup, genellikle kaşar peyniriyle süslenir. Ayrıca, isteyenler acılı ve baharatlı soslarla da lazanya yapabilirler. Ispanaklı, kıymalı, kabaklı gibi farklı çeşitleri en çok tercih edilen lazanya türleridir. Aslında, lazanya terimi başlangıçta bir pişirme kabının adıyken, günümüzde bu terim makarna yemeği için kullanılmaktadır. İngilizce konuşulan ülkelerde bu yemek "lasagne" olarak telaffuz edilirken, Amerika'da ise "lasagna" olarak adlandırılmaktadır.

Lazanya Çeşitleri

  • Kıymalı Lazanya
  • Kabaklı Lazanya
  • Ispanaklı Lazanya
  • Tavuklu Lazanya
  • Balkabaklı Lazanya
  • Sebzeli Lazanya
  • Dönerli Lazanya

Lazanya Malzemeleri

(İçerisinde yukarıda saydığımız çeşitlerden birini seçerek bunun yanı sıra diğer malzemelerini eklemelisiniz.)
  • 1 Yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 bardak süt
  • 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
  • 3 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 bardak rendelenmiş havuç
  • 1 bardak un
  • 1 kaşık tereyağı

Not: Yukarıda belirtilen malzemelere damak tadınıza göre baharat çeşitleri ekleyebilirsiniz.

Lazanya Nasıl Yapılır?

Öncelikle lazanyaları bir kaba koyarak suda haşlıyoruz. Önceden ısıtılmış fırınımızın tepsisine sıvı yağ döküyoruz. Daha sonra lazanyanın sosunu hazırlıyoruz. Sos için, bir tavanın içerisine tereyağını koyup eritiyoruz ve daha sonra soğanı kızarıncaya kadar kavuruyoruz. Soğanı kavurduktan sonra içerisine sarımsak, karabiber, kırmızı biberi ekliyoruz. Sosumuzu hazırladıktan sonra fırın tepsisinin üzerine sostan döküyoruz ve üzerine lazanya diziyoruz. Daha sonra tekrar sos ve daha sonra tekrar haşlanmış lazanya diziyoruz. Bu işlem elimizde lazanyalar bitene kadar devam ediyor. Daha sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve rendelenmiş havuç serpiştiriyoruz. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra 190 dereceye aldığımız fırında lazanyayı yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz. Sıcak servis edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Lazanya, tarihsel olarak İtalya'nın Emilia-Romagna bölgesine dayanmaktadır. Modern lazanyanın temel bileşenleri arasında makarna yaprakları, beşamel sosu ve çeşitli dolgular bulunmaktadır. Lazanya yapımında kullanılan makarna yaprakları, pişirilmeden önce haşlanarak veya doğrudan fırında kullanılabilir. Lazanya, katmanlı yapısı ve zengin içeriği ile hem görsel açıdan hem de lezzet açısından oldukça doyurucudur. Ayrıca, lazanyanın yanında servis edilebilecek uygun garnitürler arasında taze yeşil salata ve sarımsaklı ekmek bulunur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lazanya Yapımı

Lazanya Yapımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lazanya Haşlanır mı?

Lazanya Haşlanır mı?

Tavuklu Lazanya Tarifi

Tavuklu Lazanya Tarifi

Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Veronelli Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Veronelli Lazanya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lazanya Tarifi Oktay Usta

Lazanya Tarifi Oktay Usta

Güncel

Lazanya Kaç Kalori?

Lazanya Kaç Kalori?