Lazanya Sosu Lazanya yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, sos miktarının dengeli olmasıdır. Aşırı sos kullanılarak yapılan lazanya, akışkan olur ve tabağa çıkarırken sabit kalmaz, dağılır. Az miktarda sos kullanılan lazanya ise çok kuru kalır ve istenilen lezzeti elde edemeyiz. Bu nedenle lazanya yaparken sosların doğru bir şekilde ölçülmesi oldukça önemlidir. Lazanya yaparken iki farklı sos kullanılır. Bunlardan birincisi bolonez sostur. İkincisi ise beşamel sostur. Beşamel sos, çoğumuzun bildiği gibi un, süt ve yağ ile yapılır. Şimdi lazanyaya asıl lezzetini veren bolonez sosun tarifini verelim. Lazanya Sosu Malzemeler
Lazanya Sosu Nasıl Yapılır? Küçük bir tencerede kıymayı 1 yemek kaşığı tereyağı ile suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Ayrı bir tencerede, kalan 1 yemek kaşığı tereyağı ile ince ince doğradığınız soğan, biber, havuç ve sarımsağı pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyip eritin. Küp küp doğradığınız domatesleri de ekleyip biraz pişirdikten sonra karabiber, pul biber ve tuzunu ekleyin. Kıymaları da ekleyerek 10 dakika kadar orta ateşte pişirin. Bolonez lazanya sosunuz hazır. Lazanya yaparken önce lazanyalar dizilir. Ardından önce bir miktar beşamel sos, sonra da bir miktar bolonez sos dökülür. Bu işlem lazanyalar bitene kadar tekrarlanır. En son üzerine beşamel sosun kalanı dökülür ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek fırına verilir. Ekstra İpuçları Lezzetli bir lazanya için dikkat edilmesi gereken bazı ekstra ipuçları bulunmaktadır:
Bu ipuçları ve tarifle, lezzetli ve dengeli bir lazanya hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun! |