Mantarlı lazanya, enfes tadı ile çok beğenilerek tüketilen bir İtalyan klasiğidir. Harika lezzeti ile sadece İtalya'da değil, bütün dünyada çok sevilen lazanyayı mutlaka mantarlı da denemelisiniz. Mantar ve beşamel sos ile taçlandırılan lazanyanın enfes tadı bir kat daha artmaktadır. Mantarlı lazanya görkemli lezzeti ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Bu tarife göre mantarlı lazanya pişirebilirsiniz. Gerekli Malzemeler
Beşamel Sos İçin Malzemeler
Mantar Harcı İçin Malzemeler
Mantarlı Lazanya Nasıl Yapılır?Öncelikle, bir tencere içinde tereyağını eritin. Unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun. Azar azar sütü ekleyin, bir yandan da karıştırın ki un topaklanmasın. Sütün tamamını döktükten sonra arpacık soğanı soyun, boydan boya kesin ve içerisine defne yaprağını koyun. Karanfilleri de soğanın içerisine koyun ve beşamel sosun içine atın. Muskat cevizi rendesini de ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kaynayınca tuzunu atın ve ocağın altını kısın, 10 dakika bu şekilde pişirin. Bu sırada mantarlı harcı hazırlamak için soğanları ince şekilde kıyın. Maydanozu da ince şekilde doğrayın. Mantarları da soğanları doğradığınız gibi küçük şekilde doğrayın. Zeytinyağını büyük bir tavada ısıtın. Soğanları ilave edip soteleyin. Soğanlar sotelenirken tereyağını da ilave edin ve kavurmaya devam edin. Soğanlar kavrulduktan sonra mantarları ekleyin ve sotelemeye devam edin. Mantarlar yumuşadıktan sonra maydanoz, karabiber ve tuzunu ilave edin. 2-3 dakika daha soteledikten sonra tavanın altını kapatın. Fırını 190 derecede ısıtın. Fırın ısınırken, beşamel sosu bir fırın kabının dibine sürün. Üzerine üç yaprak lazanya serin. Yaprakların üstüne yine beşamel sostan sürün. Onun üstüne mantarlı harçtan koyun. Üzerine üç lazanya yaprağı kapatın. Bu şekilde tüm harcı ve lazanyayı kullanın. En son kullanılan lazanya yaprağının üzerine sadece beşamel sostan sürün. Üzerine de mozzarella peyniri veya kaşar peyniri dökün. Önceden ısıtılmış olan fırında 30 dakika kadar pişirin. Mantarlı lazanya hazır. Afiyet olsun. |
Mantarlı lazanya yaparken beşamel sosun içine defne yaprağı ve karanfil eklemek tadına nasıl bir farklılık katıyor? Soğanın boydan boya kesilip içine karanfil ve defne yaprağı koyulmasının özel bir sebebi var mı?
Cevap yazSevgili Anif,
Beşamel sosun içine defne yaprağı ve karanfil eklemek, sosa daha derin ve kompleks bir tat kazandırır. Defne yaprağı, hafif odunsu ve aromatik bir lezzet sunarken, karanfil ise tatlı ve baharatlı bir aroma ekler. Bu ikili, beşamel sosu daha zengin ve katmanlı bir hale getirir.
Soğanı boydan boya kesip içine karanfil ve defne yaprağı yerleştirmek, bu aromaların daha dengeli ve homojen bir şekilde sosun içine yayılmasını sağlar. Sos pişerken, soğanın şekli sayesinde karanfil ve defne yaprağını kolayca çıkarabilirsiniz. Bu da sosunuzun içinde istenmeyen parçalar kalmamasını sağlar.
Afiyet olsun!