Tavuklu Mantarlı Lazanya Tarifi
Malzemeler:
- 12 adet lazanya yaprağı (haşlanmış veya önceden pişirilme gerektirmeyen)
- 400 gr tavuk göğsü (küp küp doğranmış)
- 200 gr mantar (ince dilimlenmiş)
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 400 gr domates püresi veya rendelenmiş domates
- 1 su bardağı tavuk suyu veya su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 2 su bardağı beşamel sos
Beşamel Sos İçin:
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı süt
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı muskat cevizi rendesi
Hazırlanışı:
- İlk olarak beşamel sosu hazırlayın. Tereyağını bir tencerede eritin, unu ekleyip kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kavurun. Yavaş yavaş sütü ekleyerek topaklanmaması için sürekli çırpın. Kıvam alana kadar pişirin, tuz, karabiber ve muskat cevizi ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp kenara alın.
- Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın, soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavurun. Sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar pişirin.
- Tavukları ekleyip renk alana kadar pişirin, mantarları ilave edip suyunu çekene kadar kavurun.
- Domates püresi, tavuk suyu, tuz, karabiber ve kekiği ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişirip ocaktan alın.
- Fırın kabını yağlayın, tabanına biraz beşamel sos yayın. Üzerine lazanya yapraklarını dizin.
- Lazanya yapraklarının üzerine tavuklu mantarlı harçtan yayın, beşamel sos ve rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
- Bu işlemi lazanya yaprakları bitene kadar kat kat tekrarlayın. En üst kat beşamel sos ve bolca kaşar peyniri ile kaplanmalı.
- Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Not:
- Lazanya yaprakları önceden haşlanacaksa paket üzerindeki talimatlara uyun.
- İsteğe bağlı olarak iç harca haşlanmış ıspanak veya başka sebzeler ekleyebilirsiniz.
- Dinlendirme süresi lazanyanın dilimler halinde düzgün çıkmasını sağlar.
|